Familj & släkt

Att välja rätt gravsten

Att välja rätt gravsten är ett stort beslut. Den ska återspegla den avlidnes personlighet och komplettera epitafiet. Att veta hur mycket text, bilder och utrymme du vill ha på markören kommer att göra processen enklare. Du bör välja en gravsten som presenterar det budskap du vill säga på ett sofistikerat sätt. De olika typerna av stenar finns i en mängd olika material och former. Det är också möjligt att personifiera en gravsten med gravyr eller foton.

När du väljer en gravsten, tänk på stilen på gravplatsen. Detta kommer att ge dig en allmän uppfattning om stilen och storleken på gravstenen. Om du vill ha en enkel gravsten, välj en enklare design. En traditionell gravsten gjord av granit är vanligtvis gjord av marmor, medan en gjord av brons eller koppar är dyrare. Granitgravstenar kan dock graveras med vilket budskap du vill.

Gravstenar kan komma i många olika material. Vissa är gjorda av marmor, andra är gjorda av granit, eller till och med rostfritt stål. Det vanligaste materialet för gravstenar är granit, och det finns i många färger och stilar. Ett annat alternativ är kalksten, men detta kommer att försämras med tiden och påverka inskriptionernas läsbarhet. Valet av material kommer i slutändan att bero på kyrkogårdsbestämmelserna och familjens önskemål.

Gravstenar kan vara gjorda av granit, skiffer eller brons. Dessa material håller länge och är lätta att rengöra. De behåller också den ursprungliga färgen och bleknar inte i solljus eller förvrängs under extrema temperaturer. Att välja gravsten ska vara ett hedervärt och meningsfullt val. En liten gravsten kan förmedla ett budskap som är meningsfullt för dig och din familj. Om du letar efter en stor gravsten, välj granit.

Att välja rätt gravsten beror på flera faktorer. För det första kommer typen av grav att påverka vilken typ av gravsten du kan få. Om den avlidne hade en kremering, kan du välja en kremerings-minneskyrkogård för att fira den avlidnes liv. Slutligen kommer platsen för graven att vara en avgörande faktor vid valet av minnesmärke. Utöver platsen spelar även gravens storlek en viktig roll vid val av gravsten.

Vid val av gravsten avgör kyrkogården vilken typ som är lämplig. Inskriptionen kommer att vara den viktigaste aspekten av minnesmärket. Dessutom bör kyrkogårdens riktlinjer följas. Om du är osäker på den avlidnes behov kommer en kyrkogård att ge dig information om kostnaden och tillgängligheten för gravstenarna. Om kyrkogården har en prisgräns bör du kolla priserna på gravstenar.