Tips och råd när du målar om hemma

När du ska måla om hemma bör du välja en kulör som passar in med resten av färgskalan i hemmet. Många butiker idag erbjuder kunderna att låna hem lite färg och provmåla. När du väljer färg bör du vara medveten om att den ska hålla i många år. Därför är det viktigt att köpa rätt produkt för rätt yta, och av bra kvalitet. Du kan välja mellan matt eller blankt, och olika styrkor däremellan. Blank färg reflekterar mer ljus, och är lättare att göra ren, vilket passar bra i kök och hall, medan matt färg gör sig bäst i vardagsrum och sovrum, eftersom det ger en behaglig känsla.

Innan du börjar måla

Innan du börjar, skydda golvet med täckpapp. Lister och eluttag markeras med maskeringstejp. Töm rummet på möbler. För att måla snabbt, använder du dig bäst av en roller. Vilken sort du ska välja beror på underlaget och vilken struktur du vill ha. En roller med lång lugg ger en grövre struktur, och en med kort lugg ger en finare yta. När du ska måla mindre ytor, till exempel runt dörrar, eluttag och fönster, väljer du en pensel. Om du ska måla både väggar och tak, så börja med taket. Det är viktigt att först spackla sprickor, avlägsna lös färg, slipa ytan jämn och sedan damma den.

Dags att måla

Efter att ytan är rengjord är det dags att börja måla. När du ska måla väggar lägger du först ett lager grundfärg. Därefter stryker du på täckfärgen två gånger. Även om ytan kanske ser bra ut första gången, är det ändå viktigt att du målar två gånger för att få bästa resultat. Målar du tak ska du tänka på att måla i ljusets riktning, vilket innebär att du utgår från det fönster med mest ljusinsläpp i rummet, och målar sedan in mot mitten. För att få en jämn yta ska du måla hela taket på en gång. På målarburkarna står det hur länge färgen ska torka.