Golv

Att lägga nytt golv kan förstås ge ett lyft för hela rummet, och med de moderna material som finns i dag kan man göra jobbet själv om man är normalt händig. Genom att anlita en firma gör golvslipning kan man dock rädda och/eller snygga till ett befintligt golv trägolv om det är av ursprungligen god kvalitet, t.ex. ett ordentligt gammalt parkett- eller trägolv. Ett av de första stegen är att välja vilken typ av golv man vill ha, och där finns ett stort antal olika material att välja på.

Lamellparkett

Den klassiska parketten som var gjord av massivt trä läggs numera mycket sällan, utan dagens parkett består av tre skikt, där det översta är av det träslag man valt. Det översta skiktet är bara några millimeter tjockt, så det går att slipa, men inte så många gånger. Lamellparkett levereras med ett snäppsystem, där lamellplattorna skjuts in i varandra. Lamellparkett ger ett vackert golv, som dock är lite känsligt för skador.

Laminatgolv

Detta material kommer oftast som långa bräder som läggs löst på golvet, vanligtvis med fuktspärr och ljudspärr under. Tack vare ett sinnrikt system kan man låsa varje bräda mot föregående, så att golvet fungerar som en sammanhållen enhet. De allra flesta golv av den här typen har en plastfilm som ytlager och kan därför inte slipas. Golven blir tåliga mot skador, men om man får en skada är det närmast omöjligt att reparera.

Vinyl

Vinylgolv, som ofta kallats plastgolv, kommer på rulle som läggs ut på golvet. Materialet är vattentätt och brandsäkert och ger ett relativt tyst golv. Det finns i en uppsjö av olika mönster att välja bland och det är vanligt att använda detta i kök.

Korkplattor

Ett golv av korkplattor blir mjukt att gå på och ljuddämpande. Men de kan relativt lätt släppa in fukt i springorna, och är därmed inte så bra i kök.

Heltäckningsmatta

Dessa har tidvis haft ett mindre bra rykte, då man ansett att de inte är så hygieniska. De ”långluggiga” heltäckningsmattorna är fortfarande ingen stor produkt, men de vävda mattor som är utan lugg har fått förnyad popularitet. De ger ett golv som känns varmt, och har bra ljuddämpning

Klinker

Klinker kan man mer se som ett samlingsnamn för flera typer av golvplattor. De finns i ett stort antal storlekar, material och färger. Klinker ger ett mycket tåligt golv, men kan upplevas som kallt. Ett klinkergolv bygger mer på höjden än de flesta andra material, vilket kan ge problem vid trösklar.

Linoleum

Linoleum, som ofta kallas korkmatta, är ett klassiskt material. De ger ett golv som känns mjukt att gå på och är tåliga. Små skador på en linoleummatta kan ofta reparera sig själv.