Varför du borde välja persienner

Persienner är ett klassiskt skydd mot solen som är vanligt i våra bostäder. Persienner är gjorda i lameller vilket gör att det blir ett visst ljusinsläpp när du vinklar ihop, och mer ljusinsläpp när du vinklar upp. Persienner skyddar inte bara mot solljus utan också värme och ljud. Bland persienner är den vanligaste typen den så kallade mellanglaspersiennen. Precis som det låter sitter persiennen mellan fönstrets glas. Denna typ har sin fördel eftersom smuts och damm inte kan sätta sig på samma sätt, och det är också denna typ som är den mest vanligaste.

Vilka fördelar finns det

Fördelarna med persienner är många, men framförallt att du kan själv justera hur mycket ljusinsläpp du vill ha, till skillnad från rullgardiner som enbart mörklägger. Det är också vanligt att många bara vinklar upp persiennen men inte drar upp den. På detta sätt fungerar den lite som insynsskydd eftersom lamellerna minskar insynen. Att du också kan vinkla lamellerna så att de exempelvis riktar sig upp mot taket, men ändå släpper in ljus, minskar insynen ännu mer. Valet mellan aluminium-och trälameller samt möjligheten att välja olika lamellbredder gör att en persienn kommer sätta prägel på hela rummet.

Även persienner har fått sig ett uppsving och nu finns det ett flertal olika modeller och material att välja bland, men oavsett utseende kommer persiennen alltid uppfylla sin funktion, att skydda. Den klassiska träpersiennen har allt mer kommit in i hemmen. Dagens träpersienner finns numera i ett träslag som är mycket lättare att manövrera, men ändå ger det kraftfulla utseendet som många vill ha. Att välja persienner är för många inte bara ett solskydd utan också en inredningsdetalj. Vanligtvis brukar persienner med bredare lameller vara första valet i inredningssyfte. Att du även kan göra persiennen lite mer personlig genom att exempelvis välja olika tyger/mönster på stegbanden kan fånga upp rummets accentfärger och på så vis skapa en mer personlig känsla.