Lamellgardiner

Lamellgardiner har blivit allt vanligare i svenska hem och det finns flera förklaringar till detta. Lamellgardiner ger ett rum en modern elegans samtidigt som de fungerar som ett effektivt insynsskydd och solskydd.

Stora fönster

Har ditt hem stora fönster och vill du kunna täcka dem helt för att slippa insyn och starkt solljus kan du antingen välja vanliga gardiner eller lamellgardiner. För att gardiner till riktigt stora fönster ska funger krävs det mycket tyg så att de kan täcka fönstren, och de kan bara vara öppna eller fördragna. Har du riktigt stora gardiner fördragna kommer i princip allt ljus att stängas ute och ditt rum kommer att få en nästan grottliknande känsla. Lamellgardiner däremot går att ha antingen helt öppna, halvöppna eller helt stängda. Mulna dagar när du vill få in så mycket dagsljus som möjligt kan du dra panelgardinerna åt sidan och helt öppna upp fönstret. Vill du få in ljus, men inte allt för mycket, kan du vinkla panelgardinerna något och vill du stänga för både sol och insyn kan du vinkla panelgardinerna helt. Perfekt för riktigt stora fönster.

Uterum

Det är tack vare vår kärlek till uterum som lamellgardiner blivit populära i Sverige. Uterum med sina stora glasytor kan bli som ett växthus om dessa glasytor inte avskärmas och lamellgardiner är det perfekta alternativet för detta. Med fukttåliga lamellgardiner kan uterummets fönster stå öppna hela dagen och är gardinernas lameller vinklade i halvöppet läge släpps massvis av luft in medan solljuset stängs ute och håller uterummet svalt.

Manövrering

Lamellgardiner finns med olika typer av styrning. Det finns med en enkel dragstång med vilken du kan vinkla lamellerna eller dra gardinerna åt sidan. Men det finns även lamellgardiner som manövreras med hjälp av dragband och det finns lamellgardiner som manövreras med hjälp av elmotor. Motordrivna gardiner går ofta att styra med hjälp av mobiltelefon eller att koppla samman med sensorer som gör att lamellerna reglerar sig själva utifrån solljuset.