Inreda barnrummet

Är du på gång att inreda ett barnrum? Då finns det mycket roligt att välja mellan både för de allra yngsta och för de lite äldre barnen. Har du ett relativt litet barn brukar många vilja ha barnet nära sig och inreda en liten hörna i sitt eget sovrum. För att markera hörnan kan du hänga upp tyg runt vaggan eller spjälsängen, vilket gör att sovplatsen känns mer ombonad. Addera med tavlor och en lampa.

Många barn tycker inte om att sova i ett helt mörkt rum. Då kan en nattlampa vara ett bra tips. Lampan har dessutom ofta en rolig form, exempelvis ett moln, en dinosaurie eller en måne. Lampans sken är inte så starkt och vissa har funktioner där skenet byter färg. Förutom lampor tycker många barn om att ha ett eller flera gosedjur i sängen. De är mjuka att krama och skänker trygghet innan barnet ska somna och när det vaknar på natten.

Något som föräldrar ofta tycker är viktigt i ett barnrum är förvaring. Se till att barnen har ordentliga lådor för sina leksaker och hjälps åt att städa. Garderober, klädskåp eller byråer kan svälja mycket kläder men det går även att få plats med backar och lådor i vissa skåp. Dock får det inte bli krångligt för barnen att plocka fram och ihop sina leksaker. Är det ont om plats kan ni använda utrymmet under sängen för att exempelvis förvara sängkläder.

När det praktiska är undanstökat gäller det att göra rummet eller hörnan mysig. Ett äldre barn vill gärna vara med och själv välja exempelvis färg på gardiner, överkast och kuddar. Om barnet får vara med och inreda sitt rum ökar chansen att det trivs. Kom gärna med ett par eller några utvalda förslag annars kan valmöjligheterna blir övermäktiga. Barnet som har börjat skolan kanske behöver ett ordentligt skrivbord medan det yngre barnet kan behöva ett lägre bord för att sitta och rita vid.